RSS

Tuesday, April 27, 2010

Siri Karya Titisan Air Jatuh Ke Hati 2

Jika tiada ihsan, kita merupakan golongan munafiq setiap waktu, saat dan masa. Hal ini kerana yang mengawal kita bukan Allah tetapi nafsu kita, akal kita, masyarakat dan suasana. Sentiasa di lubuk hatinya berbicara.


.”kalau aku buat begini, apa tanggapan masyarakat?”.

Segala kebaikan yang kita lakukan berdasarkan nilai mata manusia. Hakikatnya, kita menjadi baik kerana nilai pandangan manusia. Semuanya lantaran bimbang di hatinya..”takut manusia berkata begini, atau begitu”. Bukan dek kerisauan pandangan Maha pencipta. Jelas sekali, kita masih tidak terlepas dari kawalan manusia. Apakah ini sifat seorang hamba?


Kita juga berbuat kebaikan kerana nafsu kita sendiri. Sukar di fahami namun ia terjadi. Nafsu membisikkan akhlak mulia kerana ia enggan di fitnah, tidak mahu di benci. Dia bermonolog antara baik dan keji.” Nanti aku di kutuk, nanti orang tidak hormati aku”. Tanpa menyedari, dia sudah terlanjur melakukan kebaikan kerana nafsu, kerana Allah tidak sesekali.


Nafsu sentiasa mencari pujian-pujian manusia supaya manusia mengujarkan dia terbaik dan sebagainya. Kesimpulan, dia menjadi baik kerana nafsunya. Ia terdesak untuk memperolehi pujian makhluk dunia.


Potensi akal semata-mata juga menyebab dia melakukan kebaikan. Akal menilai perkara dan apa jua keadaan. Biar kita ambil contoh, seseorang berkata kepada kamu. “kamu tidak menghisap rokok”. Kamu menilai perkara demikian. Kamu mengkaji, lalu mendapat jawapan bahawa merokok membahayakan kesihatan. Maka, kamu meninggalkan perkara tersebut bukan kerana Allah tetapi kerana akal fikiran. Sekiranya akal menilai baik, maka bagi kamu baik meskipun syarak tidak membenarkan. Nyata sekali, kamu agungkan pemikiran lebih dari Tuhan.


Ada juga mereka yang belajar dan mendalami ilmu ketuhanan akan tetapi mereka masih di selubungi sifat mazmumah, perilakunya seolah-olah dunia tidak bertuhan. Kita melihat mereka tetap melakukan banyak kesalahan. Misalnya, dia mengumpat, memfitnah dan asyik bercakap keaiban insan malah tidak malu berjalan di lembah kemaksiatan.


“eh, kenapa dia ni.. Masih melakukan perkara demikian? walhal dia sudah ada secebis ilmu ketuhanan?tak takut Tuhan ke?”


Ketahuilah sahabat, tempat ketakutan sesungguhnya di hati tidak di akal sebagaimana kita sangka. Akal, sekadar tempat persinggahan ilmu yang dibicara. Kadang-kadang ingat biasanya lupa. Daripada akal, ilmu cuba menuju ke hati manusia. Alahai, hati tidak berfungsi sebaiknya bagaikan alat yang tiada daya. bagaimana ia bisa bergetar kepada Allah. Zikir Allah dilaungkan, tetapi kita kalah dengan kerdipan mata. Tertidur sahaja.


Duhai sahabat, apakah kesan kalau hadir Allah di hati mereka? sekiranya Allah di hati mereka, mereka menjadi hamba yang takut dan tiada lagi syak kepada Allah Maha Kuasa.


Berkata Syeikh ibn Madyan di dalam hikam beliau. Adakah seseorang dikatakan alim padahal hati tidak gerun kepada Allah? Dan adakah seseorang dikatakan jahil sedangkan dia amat takut kepada Allah.

Ya sahabat, adakah dia ilmuan? Oh orang alim,ilmu banyak, perbahasan tinggi tetapi sesekali dia tidak takut kepada Allah. Suka penulis ulangi perkataan syeikh ibn madyan,,”adakah orang ini takut kepada Allah?”. Kerana syarat ilmuan, jika benar ilmu membasahi lidah dan jiwa, pasti dia akan takut kepada Alllah. Sekiranya ilmu meresap di batin mereka, sebetulnya wajah mereka berpaling dari dunia. Mata mereka sempit memandang pesona duniawi terpesona keluasan nikmat akhirat.


Sahabatku, jika ilmu ketuhanan belum meresap di jiwa kita, ia bermakna Nur Allah juga belum menembusi hati kita....

No comments:

Post a Comment